Skip to content

First Prize

Moussa Belkacem 

Slate And Chalk Hole

DISTURBANCE

A SITE DESIGNED FOR ENCOUNTERS

The project calls for a strong action on the site, for a citizen action. A new topography is designed on this huge level ground and offers a new dynamic and different viewpoints. The black hole is made of slates, a reference to Parisian roofs. Lines of white chalks are hanging on the walls.

REVERSAL

A SITE DESIGNED FOR EXCHANGE AND EXPRESSION

The hole allows people to meet, unite and exchange. They can express themselves by using the chalks hanging on the walls. Bit by bit, the black hole gets white.  The lines of white chalks gradually fade away and the black slate is visible again. Space is reversed through citizens action. Black becomes white and white becomes black. Freedom of speech is a peace pedagogy.

 

RECONSTRUCTION

A SITE DESIGNED FOR REMEMBRANCE

­The hole is now white – symbol of peace and freedom and it is filled up again. The peace PAVILLION  becomes the basis for the site reconstruction. It leaves an almost imperceptible mark on the site.